Never leave the house naked!

Women inc.

De tijd vliegt, ik woon nu alweer twee en een half jaar in Amsterdam en ben af en toe bij culturele evenementen te vinden. Helaas was ik nog nooit naar Pakhuis de Zwijger geweest. Via mijn moeder, die in een Volkskrant boekje de Women Inc. Festival tegenkwam, kwam ik in aanraking met de Zwijger.

Maandelijks wordt er in het Pakhuis de talkshow ‘What’s Up?’ gegeven en op 3 maart stond dit in het teken van het internationale Women Inc. Festival. Een aantal succesvolle vrouwen gingen praten over hun rol in de designwereld en dat vrouwen, net zo goed als mannen, de top kunnen bereiken.

Als eerst was de bekende trendwatcher Zuzanna Skalska aan het woord, die sinds 1991 in Nederland woont. Met een geweldige dialect begon ze te vertellen over haar successen als senior trend research consultant voor Phillips en VanBerlo. Het observeren, analyseren en vertalen van Trends. Ze is contant bezig trends voor scenario’s en strategieën vanuit de veranderingen in ons maatschappij, politiek, economie en technologie te ontwikkelen.

Nu en de toekomst
De maatschappij verkeert zich nu in een gigantische veranderingen waardoor er choas ontstaat. Het eind van de industriële tijdperk zal in de toekomst zichtbaar zijn. De consument verlangt weer naar producten met een emotionele waarde. Gezondheid en proactieve zorg. Ook zal er de terugkeer zijn van de handcraft tegelijk met nieuwe materialen en technologie.

De interesse naar meer duurzaamheid zal groeien naar een nieuw niveau, “Glas komt terug, eetbare verpakkingen maken een opmars en we zullen met herbruikbare statiegeldbakjes naar de Chinees gaan”, aldus Skalska.

Het boek waar Skalska de red dot won.

Na Skalska ging Evelyne Merkx op de praat stoel. Evelyne is een interieurarchitect met haar eigen ontwerpstudio in een oude zeep fabriek in de Jordaan. In 1996 zichtte ze samen met architect Patrice Girod een gemeenschappelijk bedrijf voor architectuur en interieurarchitectuur genoemd Merkx + Girod. Samen hebben ze bijzondere en innovatieve gebouwen ontworpen.

Wat voor mij het meest bijbleef was het Selexyz winkel in Maastricht. Een monumentale kerk omgebouwd tot een boekenwinkel. Selexyz wilde 1.200 m2 winkeloppervlakte terwijl er maar 750 m2 beschikbaar was. Evelyne wilde de hoogte en de bijzonder architectuur van de kerk benadrukken doormiddel van een monumentale inloopboekenkast met meerdere verdiepingen, asymmetrisch in de kerk te geplaatst. Hierdoor werd de originele architectuur van de kerk behouden en ontstond er een oppervlakte van 1.200 m2.

Selexyz winkel in Maastricht

Ellen van der Wal, architect en partner van Mecanoo, kwam vertellen over haar verantwoordelijkheid voor het duurzaamheidteam binnen Mecanoo die onderzoek doet naar nieuwe innovatieve technieken voor gebouwen. Ellen, cum laude afgestudeerd van de Technische Universiteit Delft, begon in 1998 bij Mecanoo als architect.
Ze vertelde over een nieuw project voor een basisschool. In het ontwerp voor de basisschool zullen tekeningen van de kinderen verwerkt worden, waardoor het een persoonlijk tintje krijgt. Ellen heeft een duidelijke eigen visie en weet goed wat de cliënt wil.

Toen werd Anneloes van Gaalen naar voren geroepen. Niet weten dat, de bekende schrijfster van het boek ‘Never use white on a Black Blackground and 50 other rediculous design rules’, de hele tijd naast mij zat. Ze werd geïnterviewd over haar drie boeken over alle ridiculous designregels.
Het idee kwam vanuit een campagne van de designfestival, Freedesigndom. De festival vroeg een reclamebureau om er wat kracht bij te zetten. Ze bedachten een querilla-campagne en website waarop allerlei ridicule designregels werden geplaatst. De uitgeverij BIS was hiervan erg gecharmeerd en besloten samen met Anneloes er een boek over te schrijven.
De handzaam boekje met 51 designregels is een hulpmiddel en een bron van vermaak. Ze onderzocht de herkomst van de regels en heeft quotes van andere designers en creativen verzameld. De twee vervolg boeken:
– The Medium Is The Message (And 50 Other Ridiculous Advertising Rules)
– Never Leave The House Naked (And 50 Other Ridiculous Fashion Rules)

Het boek van Anneloes van Gaalen

Als laatste kwam Liesbeth in ‘t Hout aan het woord. De directeur van AMFI, kwam praten over mode, design en kunst. Liesbeth vertelde dat men zich niet meer realiseert hoe belangrijk design is voor hun dagelijkse omgeving. Het straatbeeld wordt door een groot deel gevormd door samenwerking tussen opdrachtgevers en ontwerpers. In de maatschappij van tegenwoordig gaat alles om geld en snelheid. Hierdoor wordt de inhoud en kwaliteit overgeslagen. Zo kijkt Liesbeth vanuit haar raam naar lantarenpalen van Piet Zwart. Hierdoor moeten wij ons goed gaat besteffen dat de overheid gebruik kan en moet maken van goede ontwerpers. En dat we hier aandacht aan moeten blijven geven.

Na de talkshow ben ik nog even thee gaan drinken met mijn moeder. Even alles bespreken. Ik merkte dat ik een andere kijk op de wereld heb gekregen en anders naar de omgeving en ruimtes kijk. Ik ben alles in mijn omgeving meer gaan waarderen en beseffen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s